
DELEGATED ITEM FILE REPORT - APPROVAL
	Ref: AB
	

	Application No: 
	3/2015/0110

	Site:
	39 Bradyll Court, Brockhall Village, BB6 8AS

	Development Proposed:
	Single storey garden room to rear 3.487m long, 3.707m high (max), 2.100m high to eaves.

	Target:
	26 March 2015

	CONSULTATIONS: Town/Parish Council

	N/A

	CONSULTATIONS: Highway/Water Authority/Other Bodies

	N/A

	CONSULTATIONS: Additional Representations

	One objection has been received relating to the impact of the proposal on light and privacy and the scale of the proposed development.

	RELEVANT POLICIES:

	The proposal is assessed against the provisions of Schedule 2 Part 1 Class A of the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995 (as amended). 

	COMMENTS/ENVIRONMENTAL/AONB/HUMAN RIGHTS ISSUES/RECOMMENDATION:

	This is a prior notification of proposed works at 39 Bradyll Court, Brockhall Village. The detached property has not had any permitted development rights removed.

The proposed single storey rear extension would measure approximately 3.5m in depth and would be 2.5m high to the eaves. 

Permitted development rights are a right to make certain changes to a building or land without the need to apply for planning permission. These derive from a general planning permission granted from Parliament, rather than from permission granted by the local planning authority. 

In some circumstances local planning authorities can suspend permitted development rights in their area. Local planning authorities have powers under Article 4 of the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995 to remove permitted development rights. While article 4 directions are confirmed by local planning authorities, the Secretary of State must be notified, and has wide powers to modify or cancel most article 4 directions. 

Recent legislative changes came into force on 30th May 2013 (SI no. 1101) as a result of an amendment to the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995 and as a result permitted development rights have been extended, for three years, in order to make it easier for homeowners to construct larger extensions without the need for planning consent. Subsequent amendments brought in on the 6th of April 2014 (SI no. 564) have clarified that the LPA should now assess an application for prior approval against all of the limitations and conditions of Class A, and also made it possible to attach conditions to any grant of prior approval. Consequently, the proposal is assessed against all the relevant criteria of Class A below.

A.1 Development is not permitted by Class A if –

(a) as a result of the works the total area of ground covered by buildings within the curtilage of the dwelling house (other than the original dwelling house) would exceed 50% of the total area of the curtilage (excluding the ground area of the original dwelling house);

The single storey rear extension would not exceed 50% of the total area of curtilage of the property.

(b) the height of the part of the dwelling house enlarged, improved or altered would exceed the height of the highest part of the roof of the existing dwelling house;

The height of the proposed single storey rear extension would not exceed the height of the existing dwelling.

(c) the height of the eaves of the part of the dwelling house enlarged or improved or altered would exceed the height of the existing dwelling house;

The eaves of the proposed single storey rear extension would not exceed the height of the eaves of the existing dwelling.
(d) the enlarged part of the dwelling house would extend beyond a wall which  - (i) fronts a highway; and (ii) forms either the principal elevation or a side elevation of the original dwelling house;

The proposed single storey rear extension would not extend beyond a wall which is considered to front a highway.

(e) subject to paragraph (ea), the enlarged part of the dwelling house would have a single storey and – (i) extend beyond the rear wall of the original dwelling house by more than 4 metres in the case of a detached dwelling house or 3 metres in the case of any other dwelling house, or (ii) exceed 4 metres in height;

(ea) until 30th May 2016, for a dwellinghouse not on article 1(5) land nor on a site of special scientific interest, the enlarged part of the dwellinghouse would have a single storey and — (i) extend beyond the rear wall of the original dwellinghouse by more than 8 metres in the case of a detached dwellinghouse, or 6 metres in the case of any other dwellinghouse, or(ii) exceed 4 metres in height;”

The proposed single storey rear extension would extend beyond the rear wall of the original dwellinghouse by 3.5m and is 3.7m in height.

(f) the enlarged part of the dwelling house would have more than one storey and – (i) extend beyond the rear wall of the original dwelling house by more than 3 metres, or be within 7 metres of any boundary of the curtilage of the dwelling house opposite the rear wall of the dwelling house;

The proposed rear extension would be single storey.

(g) the enlarged part of the dwelling house would be within 2 metres of the boundary of the curtilage of the dwelling house, and the height of the eaves of the enlarged part would exceed 3 metres;

The proposed single storey rear extension would be 2.5m in height to the eaves.

(h) the enlarged part of the dwellinghouse would extend beyond a wall forming a side elevation of the original dwellinghouse, and would – 

(i)          exceed 4 metres in height, 
(ii)         have more than one storey, or 

(i)  have a width greater than half the width of the original dwellinghouse; or 
(i) it would consist of or include— 
(i)          the construction or provision of a veranda, balcony or raised platform, 

(ii)         the installation, alteration or replacement of a microwave antenna, 

(iii)        the installation, alteration or replacement of a chimney, flue or soil and vent pipe, or 

(ii)  an alteration to any part of the roof of the dwellinghouse.
The proposed single storey rear extension would not extend beyond a wall forming the side elevation of the dwellinghouse or consist of or include any of the above criteria.
The building is not within a World Heritage Site, a National Park, an area of outstanding natural beauty or the Broads.

The proposal meets the above criteria to be permitted development. An objection has been received and the prior approval of the local planning authority is therefore required in relation to the impact of the proposed extension on the amenity of all adjoining premises. The proposed development would be located approximately 5m from the common boundary with no.41 Bradyll Court. The development would accord with BRE guidelines and would not have an unacceptable impact on the amenity of the occupiers of 8 Yarrow Gate through loss of outlook, privacy or light.   

On the basis of the above and subject to the use of materials with a similar appearance to those used in the construction of the exterior of the existing dwelling, prior approval is granted for the proposed development.

	RECOMMENDATION: Prior Approval is Granted


Ribble Valley Borough Council  











DATE INSPECTED: N/A











Note: This report needs to be read in conjunction with the Decision Notice.








